Superhelg i Kristinestad och Närpes

11.02.2023

Lördagen bjöd på strålande solsken när vi styrde valkampanjen mot Kristinestad. Här välkomnades vi stort av både stadens fullmäktigeordförande som dess styrelseordförande!

Jag vågar nästan påstå att uppslutningen i Kristinestad kring SFP bordet på torget var något i hästväg, det blev nästa trängsel kring mig ett tag när så många ville diskutera Österbottens välfärdsområde. Det berodde i sin tur på att det helgen till ära hade publicerats nya siffror för kommunernas kostnader för social- och hälsovården inom välfärdsområdet och många kommuner fick obehagliga överraskningar. 

För den vanliga Kristinestadsbon var det nog närmast den lokala servicen som man vill prata om. Tydligen har det inom välfärdsområdet blivit svårt att få en remiss till Kristinamedi. Det i sin tur kan i många fall betyda att en Kristinestadsbo får åka in till Vasa för enkla åtgärder som lika bra kunnat utföras hemma i Kristinestad. Vi var rörande enliga om att det inte är samhällsekonomiskt försvarbart och det här behöver vi politiska beslutsfattare i välfärdsområdet diskutera och ändra.

På bilden ser ni några morgonpigga kandidater som var på plats redan före utsatt tid, från vänster Kristinestads egen kandidat Marja Lindberg, i mitten Vörås Rainer Bystedt och till höger Närpesbon Anders Norrback.


Färden fortsatte till Närpes och det glada gäng som tog emot oss där utanför valstugan. Här blev stämningen mellan alla SFP kandidater närmast uppsluppen och vi fick oss många glada skratt som förlänger livet även på en riksdagsvalskandidat på turné.

Frans Villanen visade ett och annat knep för en kandidat med en liten kampanjbudget.